sobota, 6 lipca 2013

Kremowy kurczak w sosie grzybowo-paprykowym



Tym razem dla łasuchów przedkładających mięso nad warzywa. Kurczak w sosie grzybowo-paprykowym z pyszną i kaloryczną śmietaną a wszystko to na wspaniałym makaronie. Danie wykwintne, sycące ale i pełne kaloryczności. Dla tych, którzy nie boją się kilku kalorii więcej na talerzu.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana

  • 200g pieczarek pokrojonych w kawałki

  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione

  • 2 łyżeczki łagodnej papryki w proszku

  • 400g piersi z kurczaka, pokrojone w kawałki

  • 250 ml śmietany 10% (ja używam kwaśnej)

  • 1 pęczek młodego szpinaku szpinak, nie kroimy go, dajemy w całych listkach

  • 400g makaronu tagliatelle

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać olej w głębokiej patelni na średnim ogniu. Cebula kroimy i smażymy przez 5 minut  aż zmięknie. Dodaj pieczarki. smażymy mieszając przez 5 do 7 minut aż osiągnie lekko złotawy kolor

  2. Dodaj czosnek i paprykę i mieszaj całość przez 1 minutę by uwolnić aromat Papryka nie może się przypalić bo będzie gorzka.  Dodaj kurczakai śmietanę oraz 1/2 szklanki zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum. Dusić, mieszając od czasu do czasu, przez 7 minut, aż kurczak będzie miękki. Dodać szpinak.

  3. W międzyczasie ugotować makaron w dużym garnku w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i podawać z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz