
Tym razem dla łasuchów przedkładających mięso nad warzywa. Kurczak w sosie grzybowo-paprykowym z pyszną i kaloryczną śmietaną a wszystko to na wspaniałym makaronie. Danie wykwintne, sycące ale i pełne kaloryczności. Dla tych, którzy nie boją się kilku kalorii więcej na talerzu.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 200g pieczarek pokrojonych w kawałki
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 2 łyżeczki łagodnej papryki w proszku
- 400g piersi z kurczaka, pokrojone w kawałki
- 250 ml śmietany 10% (ja używam kwaśnej)
- 1 pęczek młodego szpinaku szpinak, nie kroimy go, dajemy w całych listkach
- 400g makaronu tagliatelle
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzać olej w głębokiej patelni na średnim ogniu. Cebula kroimy i smażymy przez 5 minut aż zmięknie. Dodaj pieczarki. smażymy mieszając przez 5 do 7 minut aż osiągnie lekko złotawy kolor
- Dodaj czosnek i paprykę i mieszaj całość przez 1 minutę by uwolnić aromat Papryka nie może się przypalić bo będzie gorzka. Dodaj kurczakai śmietanę oraz 1/2 szklanki zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum. Dusić, mieszając od czasu do czasu, przez 7 minut, aż kurczak będzie miękki. Dodać szpinak.
- W międzyczasie ugotować makaron w dużym garnku w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i podawać z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz