wtorek, 7 maja 2013

Smażony Camembert z czarną porzeczką i warzywami

smażony Camembert

Smażony camembert w panierce to pyszne i sycące danie na każdą okazję. Stanowi świetną odskocznię od mięsnych potraw które często są głównym elementem obiadów w naszych domach. To danie wręcz wymarzone dla wegetarian, choć dość kaloryczne. Sery typu camembert posiadają sporą ilość tłuszczy a tym bardziej smażone w panierce. Niemniej polecam gdyż jest to pyszne i szybkie danie.

SKŁADNIKI



  1. ser Camembert (125g)

  2. bułka tarta

  3. jajko

  4. olej do smażenia

  5. ostra papryka w proszku

  6. warzywa według uznania

  7. czarna porzeczka

  8. cukier

smażony camembert z warzywami


Przygotowanie



  1. czarną porzeczkę myjemy a następnie smażymy z łyżką cukru by uzyskać konsystencję konfitur.

  2. warzywa przygotowujemy wg uznania. Można podawać z wody (gotowane), na parze lub duszone na maśle lub oliwie. Nie podaję tu dokładnie jakie warzywa, gdyż każdy ma swoje ulubione.

  3. jajko rozbijamy do naczynia i rozbełtujemy

  4. dodajemy odrobinę ostrej papryki

  5. ser camembert zanurzamy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej

  6. Na rozgrzany olej kładziemy ser i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor

  7. warzywa kładziemy na talerz a następnie układamy na nie usmażony ser oraz dodajemy sporą łyżkę smażonych konfitur.

Propozycje

Zamiast konfitur z czarnej porzeczki równie wspaniale smakują z konfiturami z czerwonej porzeczki czy żurawin. Nutka słodyczy idealnie komponuje ze słonym smakiem sera.

Smacznego

2 komentarze:

  1. Uwielbiam camemberta w kazdej postaci. Szczegolnie jezeli jest w formie w panierce lub grillowany. Niebo w gebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A że jest do przygotowania w parę minut, to zyskuje dodatkowe punkty, przy najmniej dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń